Boya Badana Ustası Ne İş Yapar?
Boya Badana Ustası Ne İş Yapar?
Usta Boyacı boyanacak yüzeyle ve boya malzemeleriyle ilgili hazırlık işlemlerini yerine getiren, gerekli tüm alanlara boyama işlemini uygulayan, gerekli durumlarda vernikleme işlemlerini de yapan ustalara boyacı denir.
Usta Boyacı olarak görev yapan kişiler boya yapılacak mekanı gördükten sonra malzemelerle ilgili planlama sürecine girerler. Boya yapılacak yer için ne kadar boya ve başka hangi malzemelerin gerektiğini belirlemek de boyacıların görevleri arasında yer alır.
Boya rulosu ve ince boya fırçaları, boya karıştırmak için kullanılacak bir kova, temiz bir bez, su, tiner, zımpara, muşamba veya naylon, merdiven, kağıt bant, boya ızgarası, spatula, boya karıştırmak için kullanılacak bir çubuk, boya eleği, alçı gibi malzemeler bir boyacının ihtiyaç duyacağı malzemeler arasında yer alır.
Malzemeler belirlendikten ve hazırlandıktan sonra ustalar boya işlemini uygulayacakları yerde hazırlık aşaması için gerekenleri halleder. Kullanım durumunda olan bir ev boyanacaksa evdeki eşyaları odanın ortasına toplamak ve eşyaların üzerine boyacı naylonu sermek de boyacı ekibinin görevleri arasında yer alır. Örneğin boyacının bir başka görevi de duvarlarda onarılması gereken delikler varsa bunları alçıyla kapatarak düzleştirmek ve boyamaya hazır hale getirmek olarak bilinir.
Boya yapmak için malzemeler ve mekan hazır hale getirildikten sonra sıra boyanın ve badananın hazırlanmasına gelir. Usta Boyacının boya kutusunda yazan talimatlara bakarak boya hazırlama işlemini gerçekleştirmesi gerekir. Zira her markanın ve boyanın hazırlığı için farklı işlemler ve ölçüler gerekebilir. Boyacı kabı ve uzun bir çubuk yardımıyla boya inceltme ve karıştırma işlemleri yapıldıktan sonra sıra boyacının boyama işlemini gerçekleştirme aşamasına gelir.
Boyanın gidişatına göre kaç kat boya uygulanması gerektiğine karar vermek, gerekirse 2. kat boyayı uygulamak da boyacının görevleri arasındadır. Her kat arasında 2-3 saat beklemek hem boyacı için faydalı olur.
Tüm önlemlere rağmen boyama işlemi sırasında yerlere birkaç damla boya damlaması durumunda boyacı bu boya lekelerini yerden tinerle silmeli ve temiz hale getirmelidir.
Son olarak ise boyacı evi veya iş yeri boyanan kişinin görüşlerini ve memnuniyet durumunu öğrenerek boyama işlemine son vermelidir.